Aktuellt. Innehåll Fritextsök Villkor
2024-11-2
Logga in
EU-fakta Nyheter

Om du använder denna webb accepterar du aktuella villkor.

Aktuellt..

2025-03-19 NYHET

Regelförenklingar

Kommissionen har lagt förslag om att förenkla EUs regler. Målet är en "aldrig tidigare skådad förenkling" genom att minska de administrativa bördorna med minst 25 % överlag och minst 35 % för små och medelstora företag fram till slutet av mandatperioden.

Kommissionens förslag

Texten nedan är hämtad från Kommissionens pressmeddelande om förslaget

"aldrig tidigare skådad förenkling"

EU-kommissionen har antagit ett nytt paket med förslag för att förenkla EU:s regler, främja konkurrenskraften och frigöra ytterligare investeringskapacitet. Det är ett viktigt steg mot ett mer gynnsamt företagsklimat som ska hjälpa EU-företag att växa, vara innovativa och skapa arbetstillfällen av hög kvalitet.

Läs mer...

2025-03-18

NATO

Innehåll: Källor |

Av EUs 27 medlemsländer är 23 med i EU. De som inte är med i NATO är
* Österrike
Har en neutralitetslag sedan 1955 och får inte ansluta sig till militärallianser.
* Irland
Har en lång tradition av militär neutralitet och har valt att inte gå med i NATO.
* Malta
Förklarade sig militärt alliansfritt efter självständigheten och står utanför NATO.
* Cypern
Har en konflikt med Turkiet, som är NATO-medlem, vilket gör ett medlemskap känsligt.Är dock med i NATO:s Partnerskap för fred (PfP).

Läs mer...

2025-03-15

Mario Draghis rapport

Mario Draghis rapport, Den europeiska konkurrenskraftens framtid, presenterades för Europeiska kommissionen i september 2024. Rapporten belyser det akuta behovet av att stärka EU:s konkurrenskraft, särskilt i ljuset av globala utmaningar såsom avmattad ekonomisk tillväxt, konkurrens från USA och Kina samt den pågående energiomställningen.

Viktiga rekommendationer

Massiva investeringar

Läs mer...

2025-03-05

Donald Trump och Projekt 2025

Hur stämmer Project 2025 med Trumps politik? Är Trumps uppgift att genomföra vad som beslutats inom projektet?

Project 2025 föreslår att den verkställande makten ska stärkas, ett stort antal federala tjänstemän ska ersättas med politiskt tillsatta personer lojala mot presidenten, och att betydande förändringar inom områden som miljöpolitik, hälso- och sjukvård, och invandringspolitik ska genomföras.

Under sin presidentkampanj distanserade sig Donald Trump från Project 2025, men efter att ha tillträtt sitt andra mandat har han implementerat flera av dess rekommendationer och i vissa fall gått längre än vad som föreslagits.

Läs mer...

2025-03-01

Project 2025 i USA

Projekt 2025 vill omforma den federala regeringen i USA och ge presidenten mer makt. Projektet startades på 1980-talet. Det finansieras av flera miljardärer och tankesmedjor som Heritage Foundation.

The Heritage Foundation

Project 2025 är en omfattande politisk plan utarbetad av den konservativa amerikanska tankesmedjan The Heritage Foundation, i samarbete med över 110 konservativa grupper. Planen syftar till att omforma den federala regeringen i USA och stärka presidentens makt, särskilt inför ett potentiellt republikanskt maktövertagande efter presidentvalet 2024.

Projektet omfattar:

  • title

    En politisk agenda kallad Mandate for Leadership, som beskriver mål inom områden som immigration, utbildning och ekonomi.
  • En databas med personal, avsedd att hjälpa en framtida republikansk president att snabbt utse likasinnade tjänstemän.
  • Ett fokus på den verkställande makten, främjar idén om att presidenten ska ha större kontroll över den federala regeringen.

Läs mer...

2025-02-26

EU missar totalt sina egna gröna krav

Bara 1% av Europeiska investeringsbankens investeringar skulle kvalificera sig som gröna enligt EU:s nya taxonomi. Den växande regelbördan som slår särskilt hårt mot små och medelstora företag.

Mindre företag har en central roll för innovation, produktivitet och skapandet av nya arbeten. Regelbördan hotar därför Europas konkurrenskraft, skriver Christian Sandström i Affärsvärlden.

title bildtext med/utan länk

Inte ens EU-organet Europeiska investeringsbanken (EIB) lever upp till EU-kommissionens taxonomi för gröna investeringar.

Läs mer...

2025-02-24

EU:s 16:e sanktionspaket mot Ryssland

Innehåll: Källor |

Läs mer...

2025-02-24

Ryssland

Hur vill Putin och den ryska ledningen utveckla Ryssland? Är målet att återskapa Sovjtunionen, dvs inkorporera baltländerna, Polen, Vitryssland. Ukraina, Ungern, Tjeckoslovakien, Rumänien, Bulgariet, Georgien, Moldavia? Även östra Tyskland?

Rehabilitation of the Russian Empire

Putin has been described as advocating Russian neo-imperialism. It is claimed that Putin models himself on the Tsar Peter the Great, whose reign is reminiscent of a Russian imperial greatness which the Kremlin is keen to promote. Four months into the invasion of Ukraine, Putin compared himself to Tsar Peter, saying that just as Peter had returned "Russian land" to the empire, "it is now also our responsibility to return (Russian) land".

Läs mer...

2025-02-23

Valet i Tyskland 2025

Innehåll: Förbundsdagsval | Källor |

Förbundsdagsval

Publ 2025-02-23

Beräknat resultat:Alla röster har inte räknats. 630 mandat totalt · 205 av 299 valkretsar har rapporterat.

CDU/CSU är just nu största parti med cirka 29 procent och ytterhögerpartiet AFD har knappt 21 procent av stödet.

AFD går urstarkt i forna Östtyskland, skriver Der Spiegel. På flera håll är man den klart starkaste politiska kraften. I förbundsstaten Thüringen blir partiet överlägset störst med 38,6 procent av rösterna.

Rösträkningen är en nervös väntan för framförallt vänsterkonservativa BSW och liberala FDP, som enligt vallokalsundersökningarna såg ut att få under 5 procent och därmed åka ur förbundsdagen. Nu har FDP 4,2 procent av rösterna och BSW 4,9 procent.

Läs mer...

2025-02-21

Fakta om världen

Utrikespolitiska institutet har en utmärkt webb med basfakta om världen Landguiden. Det verkar som om att man måste betala för tillgång till guiden, men hittills har det gått att läsa sidor utan betalning.

Läs mer...

2025-02-21

Ryska militära kapaciteten

Vilka militära förmågor har Ryssland och hur stor kapacitet har landet för tillverkning av fler enheter.

Ryssland har en omfattande militär kapacitet som inkluderar en stor arsenal av stridsvagnar, stridsflygplan och andra vapensystem. Trots internationella sanktioner och exportkontroller har Ryssland lyckats öka sin produktion av militär utrustning sedan invasionen av Ukraina 2022.

Stridsvagnar och pansarfordon

Ryssland har en betydande mängd stridsvagnar, inklusive modeller som T-72, T-80 och T-90. Enligt rapporter har produktionen av stridsvagnar ökat med 5,6 gånger sedan februari 2022. Dessutom har produktionen av infanteristridsfordon ökat med 3,6 gånger, och pansarfordon med 3,5 gånger under samma period.

Läs mer...

2025-02-21

Försvaret av Europa

Med USAs syn på Europa är det nödvändigt att bedöma betydelsen av att USA delvis eller helt drar sig ur NATO.

Om USA skulle lämna NATO skulle alliansen drabbas av flera allvarliga försämringar och bortfall av strategiska förmågor, både militärt och politiskt. Här är några av de viktigaste konsekvenserna:

Militär kapacitet

  • USA står för cirka 70 % av NATO:s totala försvarsbudget och bidrar med den största andelen av trupper, materiel och teknologiskt avancerade system.
  • Minskad luft- och sjömakt: USA:s flygvapen, marina och strategiska bombflyg utgör en ryggrad för NATO:s avskräckningsförmåga.
  • Nedgång i logistisk och underrättelsekapacitet: USA tillhandahåller en stor del av alliansens övervakning, signalspaning, satellitdata och lufttankningskapacitet.

title Saab S 100 D

Läs mer...

2025-01-31

Euroländernas ekonomi

Innehåll: Källor |

Euroländerna skänker bort statsobligationer och tappar miljarder?

Det är ett enormt intresset för de statsobligationer som eurozonens länder givit ut under januari 2025.

Investerare har lagt order på över 810 miljarder euro för obligationer värda 73 miljarder euro - en efterfrågan som var 11 gånger större än utbudet.

Efterfrågan beror på att länderna ger hög ränta på obligationerna och förmånliga villkor. Särskilt Frankrike har rekordhög efterfrågan på sina obligationer.

En statsobligation är ett räntebärande värdepapper som ges ut av en stat för att låna pengar. Den som köper en statsobligation lånar ut pengar till staten, som i sin tur betalar ränta på lånet och återbetalar kapitalet vid förfallodatumet.

Varför säljer länderna obligationer på så extremt fördealtiga villkor?

Läs mer...

2025-01-25

Global Energy Transition Forum - GETF

Energiomställning

Global Energy Transition Forum (GETF) är ett forum för frågor kring den globala energiomställningen från fossila bränslen till mer hållbara och förnybara energikällor.

Syftet med sådana forum är att samla beslutsfattare, forskare, företag, organisationer och experter för att diskutera utmaningar och möjligheter relaterade till energiomställning, klimat­förändringar och hållbar utveckling.

Teman

Vanliga teman som behandlas i GETF eller liknande forum är:

Läs mer...

2024-12-15

Handelsavtalet EU - Mercosur

EU har ingått ett preliminärt avtal med omfattande syamerikanska handelsorganisationen Mercosur. Några av EUs medlemsländer motsätter sig avtalet, t.ex. Frankrike och Polen.

Sydamerikanskt samarbete om handel

Mercosur (spanska: Mercado Común del Sur, portugisiska: Mercado Comum do Sul) är en ekonomisk och politisk samarbetsorganisation i Sydamerika. Organisationen syftar till att främja handel och ekonomisk integration mellan medlemsländerna, samt att stärka samarbetet inom politik och kultur.

Mercosur Grundades 26 mars 1991 genom Asunciónfördraget med huvudsyfte att skapa en gemensam marknad, liknande EU, för att underlätta handel och ekonomiskt samarbete. Huvudkontoret ligger i Montevideo, Uruguay.

Läs mer...

2024-12-14

Den nya kommissionen

Innehåll: Källor |

Den nya högskolan tillträdde den 1 december. Den har många svåra uppgifter inom ekonomi, investeringar i ny teknik, irreguljär migration, Green Deal, försvaret, rättsstatsprincipen, fleråriga budgeten och stöd till Ukraina.

Med klick på foto så visas Euronews presendation av ledamoten.

Läs mer...

2024-12-14

Chat Control 2: Inget beslut i EU:s ministerråd

Innehåll: Källor |

Det blev inget beslut om Chat Control 2 i ministerrådet. Vid årsskiftet går EU-ordförandeskapet över till Polen, som säger nej till förslaget.

Meddelande från Femte juli 2024-12-12:

Det blev inget beslut om Chat Control 2 på mötet med EU:s ministerråd (RIF-rådet) heller. Den blockerande minoriteten består av Österrike, Tyskland, Slovakien, Nederländerna, Luxemburg, Tjeckien, Polen, Estland och Finland som röstade nej eller lade ner sin röst.

Skulle styrkeförhållandena ändras (Tyskland och Tjeckien kan vara på väg att ändra sin position efter regeringsombildningar) kan ett beslut visserligen fattas på delegation hos tjänstemännen i COREPER II. Men att så skulle ske är osannolikt.

Läs mer...

2024-12-12

Pfizer-gate: Kommissionen inför rätta

Hur tog EU besluten om inköp av vaccin mot Covid-19? Varför mörkas kontakterna mellan van der Leyen och Pfizer?

Rättsfallet mot EU-kommissionen på grund av dess vägran att avslöja textmeddelanden mellan president Ursula von der Leyen och Pfizers vd Albert Bourla om covid-19-vaccinkontrakt har gått in i utfrågningsfasen. Det är ett avgörande rättsfall som behandlas i Luxemburg som kan sätta ett nytt riktmärke för allmänhetens rätt att ta del av EU-dokument.

Rätt till insyn

Fallet fokuserar på transparensfrågor kring vaccinanskaffning under covid-19-pandemin, med särskild tonvikt på kommissionens underlåtenhet att avslöja textmeddelanden som skickats mellan EU-kommissionens ordförande von von der Leyen och Pfizers vd Albert Bourla.

Läs mer...

2024-12-07

Dropslaget mot skogsindustrin skjuts upp

Innehåll: Källor |

EU:s avskogningsförordning, som ska förhindra handel med produkter kopplade till avskogning, skulle träda i kraft vid årsskiftet. Efter omfattande kritik från svenska företag har implementeringen nu skjutits upp ett år.

Anders Edholm, hållbarhets- och kommunikationsdirektör på SCA, beskriver processen som "kaotisk" och anser att EU-kommissionen inte har levererat nödvändiga IT-system för rapportering. Han hoppas att förordningens utformning ses över under denna period, då den i sin nuvarande form innebär en betydande administrativ börda för svenska företag utan att adressera relevanta problem i Sverige.

Jonas Larsson, Head of Customer Supply Centre på Södra Cell, välkomnar också uppskjutandet och betonar behovet av realistiska krav som är anpassade till hela trävarukedjan för att minska den administrativa belastningen.

Läs mer...

2024-12-03

EU stoppar pengar till lobbying

Innehåll: Sverige | Källor |

När organisationer använde bidragspengar till att kritisera EU så stoppas pengar för lobbying för alla. Hur hanteras miljöbidragen i Sverige?

EU.kommissionen har meddelat miljöorganisationer att de inte får använda bidrag från EUs gröna fond för kampanjer och lobbying riktat mot EU.

Kommissionens initiativ kommer efter att miljöorganisationer har kritiserats från politiska centern och högern, t.ex. från EPP. Det har bl.a. gällt att sänka skydds­statusen för vargar, försena ikraftträdandet av den nya anti-avskogningen regler och en plan för att förenkla skyldigheterna i hållbarhet­sredovisningen för företag.

Bland organisationer som inte längre får bidrag för kampanjer finns stora namn som WWF, Friends of the Earth, och ClientEarth, såväl som många mindre välgörenhets­organi­sationer.

Läs mer...

EU-fakta
Adm: Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.se | 241123