EU-fakta Artikel |
2024-12-15
Innehåll: Sydamerikanskt samarbete om handel | Medlemsländer | Associerade medlemsländer | Funktion och mål | Betydelse | Utmaningar | Överenskommelse | Stödjande EU-länder | Kritiska EU-länder | Osäkra EU-länder | Tvister | Källor
Mercosur (spanska: Mercado Común del Sur, portugisiska: Mercado Comum do Sul) är en ekonomisk och politisk samarbetsorganisation i Sydamerika. Organisationen syftar till att främja handel och ekonomisk integration mellan medlemsländerna, samt att stärka samarbetet inom politik och kultur.
Mercosur Grundades 26 mars 1991 genom Asunciónfördraget med huvudsyfte att skapa en gemensam marknad, liknande EU, för att underlätta handel och ekonomiskt samarbete. Huvudkontoret ligger i Montevideo, Uruguay.
- Bolivia (på väg att bli fullvärdig medlem)
- Chile
- Colombia
- Ecuador
- Guyana
- Peru
- Surinam
Mercosur är en av världens största ekonomiska block och spelar en viktig roll för handel och politik i Sydamerika. Organisationen har också samarbete med andra ekonomiska block och länder utanför regionen, inklusive EU.
Den 6 december 2024 nådde Europeiska unionen (EU) och Mercosur-länderna (Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay) en politisk överenskommelse om ett omfattande frihandelsavtal. Avtalet syftar till att skapa en av världens största frihandelszoner genom att avskaffa tullar på över 90 procent av varorna mellan parterna, vilket beräknas spara EU-företag cirka 4 miljarder euro årligen i tullavgifter. Samtidigt bortfaller tullintäkterna till EU.
Sverige och Tyskland har uttryckt starkt stöd för avtalet, med betoning på de ekonomiska fördelarna och möjligheten att stärka handelsrelationerna med Sydamerika. Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa har uppmanat EU att slutföra förhandlingarna och framhävt vikten av avtalet både ekonomiskt och geopolitiskt. [1]
Frankrike och Polen har uttryckt starka reservationer mot avtalet. Frankrike har framfört oro över potentiell orättvis konkurrens för europeiska jordbrukare och bristande miljöskydd i Mercosur-länderna. President Emmanuel Macron har kallat avtalet "oacceptabelt" och försökt samla andra EU-länder i opposition.
Polens premiärminister Donald Tusk har också motsatt sig avtalet i dess nuvarande form, med hänvisning till behovet av att skydda polska jordbrukares intressen.
Italienska regeringen anser att det för närvarande inte finns förutsättningar för att godkänna avtalet. De betonar att tillräckliga skyddsåtgärder och kompensationer måste garanteras innan Italien kan ge sitt godkännande. [2]
Andra länder som Österrike och Irland har också uttryckt kritik mot avtalet. [3]
För att blockera avtalet krävs en blockerande minoritet bestående av minst fyra EU-länder som tillsammans representerar 35 procent av unionens befolkning.
Italien har uttryckt oro över avtalet och kräver adekvata skyddsåtgärder och kompensation för att skydda sina jordbrukare. Italienska tjänstemän har angett att de nuvarande villkoren inte är tillräckliga för att underteckna avtalet.
Om politiska beslut påverkar handeln, är det möjligt att "ombalansera" handelsavtalet. Om en part har brutit mot Paris klimatavtal kan handelsavtalet avbrytas.[4]
Publ 2024-12-18
Mer att läsa
Mercosurfotnotes
1) Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa uppmanar EU att slutföra förhandlingarna om ett handelsavtal med Mercosur
2) There are no conditions for signing off on EU-Mercosur trade deal, Italy says, Reuters
3) Polen motsätter sig handelsavtalet Mercosur, Europaportalen
4) Heres whats new in the EU-Mercosur trade deal, Politico (2024-12-10)
EU-fakta
Adm: Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.se | 241012