Aktuellt. Innehåll Fritextsök Villkor
2024-11-2
Logga in
EU-fakta Artikel

Om du använder denna webb accepterar du aktuella villkor.

2025-03-15

Mario Draghis rapport

Innehåll: Viktiga rekommendationer | Massiva investeringar | Avkarbonisering och konkurrenskraft | Innovation och försörjningskedjor | Regelförenkling och reformer | Slutsats | Kommentarer HIB

Mario Draghis rapport, Den europeiska konkurrenskraftens framtid, presenterades för Europeiska kommissionen i september 2024. Rapporten belyser det akuta behovet av att stärka EU:s konkurrenskraft, särskilt i ljuset av globala utmaningar såsom avmattad ekonomisk tillväxt, konkurrens från USA och Kina samt den pågående energiomställningen.

Viktiga rekommendationer

Massiva investeringar

Draghi betonar att EU måste mobilisera mellan 750-800 miljarder euro årligen, särskilt för satsningar på ren energi, innovation och industri. Denna summa motsvarar cirka 5 % av EU:s BNP, där en stor del ska gå till den gröna omställningen.

Avkarbonisering och konkurrenskraft



Rapporten lyfter fram behovet av en gemensam strategi för avkarbonisering och konkurrenskraft. Detta innebär en kraftig utbyggnad av ren energiproduktion och en minskning av de regleringshinder som bromsar innovation. Draghi betonar att denna omställning inte bara är nödvändig för miljön utan även avgörande för EU:s långsiktiga ekonomiska tillväxt

Innovation och försörjningskedjor



Draghi pekar på behovet av att minska teknikgapet gentemot andra stora ekonomier som USA och Kina. Han understryker också vikten av att säkra försörjningskedjor, särskilt för kritiska råmaterial, för att minska EU:s geopolitiska sårbarhet

Regelförenkling och reformer

Rapporten efterlyser en minskning av byråkratiska hinder, särskilt när det gäller hållbarhetsrapportering, och föreslår reformer av EU:s konkurrenslagstiftning för att underlätta sammanslagningar av europeiska företag. Syftet är att skapa globala aktörer som kan konkurrera med amerikanska och kinesiska jättar

Slutsats

Rapporten presenterar en omfattande strategi för EU, där ekonomiska satsningar kombineras med regelförändringar för att säkerställa Europas framtida konkurrenskraft i en snabbt föränderlig global ekonomi.

Kommentarer HIB

Draghis besked att "EU måste mobilisera mellan 750-800 miljarder euro årligen",iskvalificerar rapportens förslag. EUs medlemsländer och andra europeiska länger måste prioritera försvaret av Ukraina och därmed en stor del av EUs länder.

Såväl USA som Kina har stora interna problem som bör ge EUs länder öppningar på världsmarknaden. Möjligen förutsätter det gröna investering på mer rimlig nivå.

Draghi: "gemensam strategi för avkarbonisering och konkurrenskraft". Avkarboniseringen styrs i detalj av EU-kommissionen, så den är gemensam. Däremot är medlemsländerna bättre på att utveckla konkurrenskraften utifrån de egna förutsättningarna. Det är skadligt att överlåta den uppgiften till EU.

Det är avgörande att EUs länder har det avgörande inflytandet i beslut om landets utveckling. Grupper av länder kan ibland skapa effektiva samarbeten på egen hand utan inblandning av EU.

Mer att läsa

Mario Draghi
Competitiveness Compass (2025-03-15)
Mario Draghis rapport (2025-03-15)
Draghi-rapporten (2024-10-16)
Draghirapporten i punkter (2024-09-14)

EU-fakta
Adm: Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.se | 241012