Aktuellt. Innehåll Fritextsök Villkor
2024-11-2
Logga in
EU-fakta Nyheter

Om du använder denna webb accepterar du aktuella villkor.

Aktuellt..

2024-12-15 NYHET

Handelsavtalet EU - Mercosur

EU har ingått ett preliminärt avtal med omfattande syamerikanska handelsorganisationen Mercosur. Några av EUs medlemsländer motsätter sig avtalet, t.ex. Frankrike och Polen.

Sydamerikanskt samarbete om handel

Mercosur (spanska: Mercado Común del Sur, portugisiska: Mercado Comum do Sul) är en ekonomisk och politisk samarbetsorganisation i Sydamerika. Organisationen syftar till att främja handel och ekonomisk integration mellan medlemsländerna, samt att stärka samarbetet inom politik och kultur.

Mercosur Grundades 26 mars 1991 genom Asunciónfördraget med huvudsyfte att skapa en gemensam marknad, liknande EU, för att underlätta handel och ekonomiskt samarbete. Huvudkontoret ligger i Montevideo, Uruguay.

Läs mer...

2024-12-14 NYHET

Den nya kommissionen

Innehåll: Källor |

Den nya högskolan tillträdde den 1 december. Den har många svåra uppgifter inom ekonomi, investeringar i ny teknik, irreguljär migration, Green Deal, försvaret, rättsstatsprincipen, fleråriga budgeten och stöd till Ukraina.

Med klick på foto så visas Euronews presendation av ledamoten.

Läs mer...

2024-12-14 NYHET

Chat Control 2: Inget beslut i EU:s ministerråd

Innehåll: Källor |

Det blev inget beslut om Chat Control 2 i ministerrådet. Vid årsskiftet går EU-ordförandeskapet över till Polen, som säger nej till förslaget.

Meddelande från Femte juli 2024-12-12:

Det blev inget beslut om Chat Control 2 på mötet med EU:s ministerråd (RIF-rådet) heller. Den blockerande minoriteten består av Österrike, Tyskland, Slovakien, Nederländerna, Luxemburg, Tjeckien, Polen, Estland och Finland som röstade nej eller lade ner sin röst.

Skulle styrkeförhållandena ändras (Tyskland och Tjeckien kan vara på väg att ändra sin position efter regeringsombildningar) kan ett beslut visserligen fattas på delegation hos tjänstemännen i COREPER II. Men att så skulle ske är osannolikt.

Läs mer...

2024-12-12 NYHET

Pfizer-gate: Kommissionen inför rätta

Hur tog EU besluten om inköp av vaccin mot Covid-19? Varför mörkas kontakterna mellan van der Leyen och Pfizer?

Rättsfallet mot EU-kommissionen på grund av dess vägran att avslöja textmeddelanden mellan president Ursula von der Leyen och Pfizers vd Albert Bourla om covid-19-vaccinkontrakt har gått in i utfrågningsfasen. Det är ett avgörande rättsfall som behandlas i Luxemburg som kan sätta ett nytt riktmärke för allmänhetens rätt att ta del av EU-dokument.

Rätt till insyn

Fallet fokuserar på transparensfrågor kring vaccinanskaffning under covid-19-pandemin, med särskild tonvikt på kommissionens underlåtenhet att avslöja textmeddelanden som skickats mellan EU-kommissionens ordförande von von der Leyen och Pfizers vd Albert Bourla.

Läs mer...

2024-12-07

Dropslaget mot skogsindustrin skjuts upp

Innehåll: Källor |

EU:s avskogningsförordning, som ska förhindra handel med produkter kopplade till avskogning, skulle träda i kraft vid årsskiftet. Efter omfattande kritik från svenska företag har implementeringen nu skjutits upp ett år.

Anders Edholm, hållbarhets- och kommunikationsdirektör på SCA, beskriver processen som "kaotisk" och anser att EU-kommissionen inte har levererat nödvändiga IT-system för rapportering. Han hoppas att förordningens utformning ses över under denna period, då den i sin nuvarande form innebär en betydande administrativ börda för svenska företag utan att adressera relevanta problem i Sverige.

Jonas Larsson, Head of Customer Supply Centre på Södra Cell, välkomnar också uppskjutandet och betonar behovet av realistiska krav som är anpassade till hela trävarukedjan för att minska den administrativa belastningen.

Läs mer...

2024-12-03

EU stoppar pengar till lobbying

Innehåll: Sverige | Källor |

När organisationer använde bidragspengar till att kritisera EU så stoppas pengar för lobbying för alla. Hur hanteras miljöbidragen i Sverige?

EU.kommissionen har meddelat miljöorganisationer att de inte får använda bidrag från EUs gröna fond för kampanjer och lobbying riktat mot EU.

Kommissionens initiativ kommer efter att miljöorganisationer har kritiserats från politiska centern och högern, t.ex. från EPP. Det har bl.a. gällt att sänka skydds­statusen för vargar, försena ikraftträdandet av den nya anti-avskogningen regler och en plan för att förenkla skyldigheterna i hållbarhet­sredovisningen för företag.

Bland organisationer som inte längre får bidrag för kampanjer finns stora namn som WWF, Friends of the Earth, och ClientEarth, såväl som många mindre välgörenhets­organi­sationer.

Läs mer...

2024-12-03

Stora motgångar för de gröna

Innehåll: Irland | Island | Källor |

I EU-valet förlorade de gröna 7 mandat och fick 67. I medlemsländer är förlusterna större.

Irland

I det Irländska valet 2024-11-29 förlorade det gröna partiet 12 av sina tidigare 13 platser i parlamentet.

Kanske berodde motgången delvis på Irlands nya lag om hatbrott. I den definieras kön som "the gender of a person or the gender which a person expresses as the persons preferred gender or with which the person identifies and includes transgender and a gender other than those of male and female".

Island

Läs mer...

2024-12-03

Fazi: Den tysta kuppen: Europeiska kommissionens maktgrepp

Innehåll: Källor |

title Ständiggt mer makt

Thomas Fazi har skrivit en rapport "The Silent Coup: The European Commission's Power Grab".

Fazis rapport undersöker hur EU-kommissionen gradvis har samlat på sig större makt och auktoritet över de suveräna nationerna i Europeiska unionen. Han hävdar att kommissionen genom en rad kriser, inklusive statsskuldskrisen, flyktingkrisen, Brexit, Covid-19-pandemin och kriget i Ukraina, tyst har överfört befogenheter från nationell nivå till övernationell nivå, ofta kringgå demokratisk debatt. Dessa strategiska förändringar, som Fazi refererar till som "tysta kupper", har avsevärt utökat kommissionens inflytande.

Läs mer...

2024-11-08

Tullar

Hur påverkar Trumps tullar och handelspolitik Sverige och EU? Hur drabbade blir Kina och dess handel. Kommer Trump minska - eller ta bort - sanktionerna mot Ryssland?

EU gemensam tull

EU har en gemensam tullpolitik gentemot länder utanför unionen, vilket innebär att samma tullsatser tillämpas oavsett vilket EU-land som importerar varorna. Dessa tullsatser varierar beroende på varutyp och kan påverkas av olika faktorer, såsom säsong eller specifika handelsavtal. För att underlätta handeln har EU ingått frihandelsavtal med många länder, vilket kan innebära lägre eller inga tullavgifter för vissa varor.

Läs mer...

2024-11-04

Vilka kommissionärer underkänns?

Europaportalen har ställt samman ett schema över parlamentets utfrågning av föreslagna kommissionärer. Utfrågningen pågår 4/11 till 12/11.

Här är det fullständiga programmet för utfrågningarna av de nominerade kommissionärerna:

Utfrågningarna går att följa direkt på EU-parlamentets hemsida.

  • Måndagen den 4 november

Maroš Šefčovič (Slovakien)

Ansvarsområde: Handel och ekonomisk säkerhet
Tid: 14.30 - 17.30 (CET)
Utskott: INTA, AFCO, AFET, IMCO, PETI, DEVE, JURI

Glenn Micallef (Malta)

Ansvarsområde: Rättvisa mellan generationerna, ungdomsfrågor, kultur och idrott
Tid: 14.30 - 17.30 (CET)
Utskott: CULT, EMPL, LIBE, JURI

Läs mer...

2024-10-18

Pod om EU-fakta

Lyssna på ett samtal om EU och EU-fakta. Ca 10 minuter,

title Studiosamtal om EU-fakta.jpg

Läs mer...

2024-10-16

Draghi-rapporten

Mario Draghi – tidigare ordförande för Europeiska centralbanken fick i uppdrag av Europeiska kommissionen att utarbeta en rapport om hans personliga vision om framtiden för europeisk konkurrenskraft.

Stärka konkurrenskraften med gigantiska lån

Publ 2024-10-16

Mario Draghis rapport, The Future of European Competitiveness, presenterades för EU-kommissionen i september 2024. Rapporten tar upp det akuta behovet för EU att förbättra sin konkurrenskraft, särskilt inför globala utmaningar som avtagande ekonomisk tillväxt, konkurrens från USA och Kina, och den pågående globala energiomställningen.

Rekommendationer:

Läs mer...

2024-10-13

Innehållsförteckning: EU-fakta

Innehåll: Källor |

Ungern (Publicerad 2024-10-11)

  • Kritik mot Ungern: Den här sektionen beskriver den skarpa kritiken från vissa grupper i EU-parlamentet, främst de gröna, mot Ungern gällande demokratiska brister och Ungerns vägran att godkänna bidrag till Ukraina.
  • Ungerns politiska system: Den här sektionen ger en översikt över Ungerns politiska system, som är en parlamentarisk republik med en stark exekutiv gren dominerad av premiärministern och regeringen.
  • Staten och regeringen: Den här delen beskriver närmare Ungerns president och dennes roll i lagstiftningsprocessen.

Renew Europe (Publicerad 2024-08-28)

  • Renew Europe: Den här sektionen presenterar Renew Europe, en politisk grupp i Europaparlamentet bestående av ledamöter från liberala partier i medlemsländerna, inklusive Liberalerna och Centerpartiet från Sverige. Gruppen driver på centralisering av EUs makt.
  • Roll i Europaparlamentet: Den här delen beskriver Renew Europes betydelsefulla roll i Europaparlamentet, där gruppen fungerar som en brygga mellan de två största politiska grupperna, EPP och S&D.
  • Historik och bildande: Den här delen redogör för Renew Europes historia och bildande 2019 som en sammanslagning av liberala och centristiska partier. Gruppen initierades av franska presidenten Emmanuel Macrons parti, LREM, med syftet att skapa en starkare liberal kraft i Europaparlamentet.

Läs mer...

2024-10-11

Ungern

Kritiken från vissa grupper i parlamentet, främst de gröna, är skarp mot Ungern för demokratiska brister. Kritiken gäller också Ungerns vägran att godkänna bidrag till Ukraina. Genom kravet på enhällighet stoppas därför bidraget

Ungerns politiska system är en parlamentarisk republik med flera institutioner som delar på makten, men med en stark exekutiv gren som domineras av premiärministern och regeringen. Här är en översikt över de viktigaste elementen:

Staten och regeringen

  • President: Ungern har en president som är landets statschef. Presidenten väljs av parlamentet för en femårsperiod och har främst ceremoniella och representativa uppgifter. Dock kan presidenten ha en viss roll i lagstiftningsprocessen, som att begära en laggranskning från författningsdomstolen eller skicka tillbaka lagar till parlamentet för omprövning.

Läs mer...

2024-09-19

Dick Ericson

Innehåll: Källor |

EU-parlamentariker (sd)

Dick Erixon har varit landstingsrådssekreterare i Stockholms läns landsting, ekonom hos Noaks Ark och utredare vid Näringslivets medieinstitut. Han har också varit redaktör och skribent på Timbro och ledarskribent på Finanstidningen. Under 2010-talet var han ekonomichef på Noaks Ark. Han har också drivit företaget Erixon Kommunikation.

Läs mer...

2024-08-28

Renew Europe

Renew är en politisk grupp med ledamöter från liberala partier i medlemsländerna. Från Sverige deltar ledamöter från Liberalerna och Centerpartiet. ReNew driver på centralisering av EUs makt mer än någon annan partigrupp.

"Renew Europe" är en politisk grupp i Europaparlamentet, som bildades 2019 efter valet till Europaparlamentet. Gruppen är en sammanslagning av flera liberala och centristiska politiska partier från olika EU-länder.

Roll i Europaparlamentet

Publ 2024-08-28

"Renew Europe" har haft en viktig roll i Europaparlamentet, där de ofta fungerar som en bro mellan de två största politiska grupperna, EPP och S&D.

Renew Europe är en fortsättning på den tidigare gruppen "Alliance of Liberals and Democrats for Europe" (ALDE), men med ett nytt namn och en bredare medlemsbas efter valet 2019.

Historik och bildande

Publ 2024-08-28

Renew Europe bildades som ett resultat av ett initiativ från franska presidenten Emmanuel Macrons parti "La République En Marche!" (LREM), tillsammans med andra liberala partier i Europa. Syftet var att skapa en starkare liberal och centristisk kraft i Europaparlamentet, som kunde utmana de traditionella stora politiska blocken, som den konservativa Europeiska folkpartiet (EPP) och den socialistiska S&D-gruppen.

Läs mer...

2024-08-25

Schengen

Allt fler EU-länder väljer att sätta upp passkontroller och gränsvakter, trots att Schengenområdet i Europa skulle ligga milsvitt fritt och öppet, med ”osynliga” nationsgränser. Drömmen om ett gränslöst Europa kan vara på väg att överges.

Schengen är en överenskommelse och ett område inom Europa där 27 europeiska länder har avskaffat sina gränskontroller för att möjliggöra fri rörlighet för personer. Detta innebär att människor kan resa mellan dessa länder utan att behöva visa pass vid gränserna, vilket är en stor fördel för turism, affärsresor och andra former av rörlighet.

Vad är Schengen?

Publ 2024-08-25

1. Schengenavtalet: Ursprungligen undertecknades detta avtal 1985 i den lilla byn Schengen i Luxemburg. Syftet var att gradvis avskaffa gränskontrollerna mellan de deltagande länderna.

title Schengenländerna 2024

Läs mer...

2024-08-19

Sveriges EU-deklaration

EU-deklarationen

Publ 2024-08-13

EU-deklarationen är regeringens prioriteringar i EU-arbetet

De presenterades av statsminister Ulf Kristersson vid den EU-politiska partiledardebatten i riksdagen den 15 november 2023.

Statsminister Ulf Kristersson i Europeiska rådet

Publ 2024-08-13

Den 27-28 juni samlades EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel för möte i Europeiska rådet. EU-ländernas ledare enades bland annat om utnämningar och nomineringar till EU:s toppjobb och antog den strategiska agendan för 2024-2029, en politisk plan som styr EU:s framtida inriktning och mål.

Läs mer...

2024-08-19

Den strategiska agendan.

EU-ländernas ledare har enats om EU:s inriktning och mål för perioden 2024–2029. Agendan vägleder EU-institutionernas arbete

Den strategiska agendan för 2024-2029 antogs vid Europeiska rådets möte den 27 juni 2024. EU-ländernas ledare har enats om EU:s inriktning och mål för perioden 2024-2029. I den strategiska agendan fastställs EU:s prioriteringar och strategiska riktlinjer för den institutionella cykeln 2024-2029. Agendan vägleder EU-institutionernas arbete.

Agendan har fyra avsnitt:

  • Ett fritt och demokratiskt Europa
  • Ett starkt och säkert Europa
  • Ett blomstrande och konkurrenskraftigt Europa
  • Vägen till den strategiska agendan 2024-2029

Läs mer...

2024-08-19

WHO

Nya internationella hälsoföreskrifterna

Publ 2024-06-06

Europeiska kommissionen har välkomnat överenskommelsen om de reviderade internationella hälsoföreskrifterna, som nåddes vid Världshälsoförsamlingen i Genève den 1 juni.

Världshälsoförsamlingen samlade över 190 länder, inklusive alla EU:s medlemsstater, som tillsammans antog ett ambitiöst paket med ändringar av de internationella hälsoföreskrifterna, efter två år av intensiva förhandlingar.

Läs mer...

EU-fakta
Adm: Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.se | 241123