Aktuellt. Innehåll Fritextsök Villkor
2024-11-2
Logga in
EU-fakta Artikel

Om du använder denna webb accepterar du aktuella villkor.

2025-02-27

Trumps ryska kopplingar

Innehåll: Demokratiska partiet

Craig Unger är en amerikansk journalist som har skrivit flera böcker som undersöker relationerna mellan amerikanska politiska familjer och utländska makter, samt deras inverkan på demokratin. Bland hans mest kända verk finns "House of Bush, House of Saud" och "House of Trump, House of Putin".

Boken om Trump och Putin har fått både hyllningar och kritik. Vissa experter ser den som en grundlig undersökning av Trumps ryska kopplingar, medan andra menar att den bygger på indicier snarare än direkta bevis.

Huvudpunkter i boken:

* Unger hävdar att Trump i flera decennier haft kopplingar till ryska oligarker och personer med band till organiserad brottslighet. Många av dessa personer har köpt fastigheter i Trumps byggnader, vilket hjälpt honom att hålla sig ekonomiskt flytande efter konkurser.

* Enligt boken har ryska oligarker använt Trumps fastigheter, särskilt Trump Tower, för att tvätta pengar. Detta har skapat en indirekt beroendeställning mellan Trump och ryska intressen.

* Unger hävdar att KGB (och dess efterföljare FSB) har försökt påverka och rekrytera Trump sedan 1980-talet. Han beskriver en strategi där ryska agenter odlar relationer med inflytelserika personer i väst.

* Boken kartlägger hur flera personer i Trumps närhet haft band till den ryska maffian. Flera av dessa personer har varit inblandade i ekonomiska brott och har haft inflytande i amerikansk politik.

* Unger argumenterar för att Ryssland hjälpte till att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 för att få Trump vald. Han kopplar detta till Trumps positiva inställning till Putin och hans motstånd mot utredningar om rysk inblandning.

Demokratiska partiet

Det demokratiska partiet och flera amerikanska myndigheter har anklagat Donald Trump och hans kampanj för att ha haft kopplingar till Ryssland, särskilt under presidentvalet 2016. Detta ledde till en omfattande utredning ledd av den särskilda åklagaren Robert Mueller, som undersökte rysk inblandning i valet och eventuella samrörelser mellan Trumps kampanj och ryska aktörer.

Mueller-rapporten (publicerad 2019) fann att Ryssland aktivt försökte påverka valet till Trumps fördel, men den kunde inte bevisa en direkt samverkan mellan Trumps kampanj och ryska myndigheter på ett juridiskt bindande sätt. Rapporten lyfte dock fram flera misstänkta kontakter mellan Trump-associerade personer och ryska intressen samt försök av Trump att hindra utredningen.

Demokraterna har fortsatt att hävda att Trump varit för vänligt inställd till Ryssland, särskilt med hänsyn till hans utrikespolitik, hans uttalanden om Vladimir Putin och de påståenden om att Ryssland försökte påverka även valet 2020.

EU-fakta
Adm: Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.se | 241012