Och det var Löfvén som drev förslaget om en "social pelare" med 20 detaljerade bestämmelser om vårt sociala liv.
Som vanligt inom EU så börjar man med att fastställa principer för den nya lagstiftning formulerat på det säregna nyspråk som EU tillämpar, där rättigheter kallas för skyldigheter och rätt till självbestämmande betyder maktkoncentration till EU. Ingen analys av konsekvenserna eller kostnaderna.
Sedan bygger EU på med alltmer detaljerade regler på de fastställda principerna och bestraffar dem som inte följer vad EU de nya lagarna reglerar.
Så kom regeln om arbetstid inom EU till "Som arbetsgivare måste du se till att din personals genomsnittliga veckoarbetstid - inklusive övertid - inte överstiger 48 timmar under en referensperiod på upp till fyra månader. De anställda måste få minst 11 timmars sammanhängande vila per dygn. Var sjunde dag måste de också få minst 24 timmars sammanhängande ledighet under en referensperiod på två veckor." Regeln formuleras som en skyldighet för arbetsgivaren men är i grunden en begränsning av arbetstagarens rättigheter.
Det var Stefan Löfvén och socialdemokratins initiativ att skapa en "social pelare" för att skapa en likformig social lagstiftning inom EU. I vårt land har samtalstonen mellan parterna normalt varit hyfsad och lett till acceptabla villkor. Inom större delen av EU har det inte varit möjligt. Därför regleras mer och mer genom lagstiftning. Samma regler ska gälla i Bulgarien som i Sverige.
Så förrådde Stefan Löfvén sina väljare och öppnades vägen för lagstiftning av allas våra sociala liv.