Kommissionen har lagt förslag om att förenkla EUs regler. Målet är en "aldrig tidigare skådad förenkling" genom att minska de administrativa bördorna med minst 25 % överlag och minst 35 % för små och medelstora företag fram till slutet av mandatperioden.
⇑ Kommissionens förslag
Texten nedan är hämtad från Kommissionens pressmeddelande om förslaget
⇑ "aldrig tidigare skådad förenkling"
EU-kommissionen har antagit ett nytt paket med förslag för att förenkla EU:s regler, främja konkurrenskraften och frigöra ytterligare investeringskapacitet. Det är ett viktigt steg mot ett mer gynnsamt företagsklimat som ska hjälpa EU-företag att växa, vara innovativa och skapa arbetstillfällen av hög kvalitet.
Genom att sammanföra våra konkurrens- och klimatmål skapar vi förutsättningar för EU-företag att blomstra, locka till sig investeringar och nå våra gemensamma mål, såsom målen i den europeiska gröna given, och frigöra vår fulla ekonomiska potential.
Kommissionen har ett tydligt mål att åstadkomma en aldrig tidigare skådad förenkling genom att minska de administrativa bördorna med minst 25 % överlag och minst 35 % för små och medelstora företag fram till slutet av mandatperioden.
De första omnibuspaketen omfattar bl.a. långtgående förenklingar av rapportering om hållbar finansiering, tillbörlig aktsamhet i fråga om hållbarhet samt taxonomi, mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna och europeiska investeringsprogram.
⇑ Göra hållbarhetsrapporteringen mer tillgänglig och effektiv
De viktigaste ändringarna på området hållbarhetsrapportering (direktivet om företagens hållbarhetsrapportering och EU-taxonomin) är följande:
- Undanta ungefär 80 % av företagen från tillämpningsområdet för direktivet om företagens hållbarhetsrapportering och fokusera på storföretagens hållbarhetsrapportering då storföretagen mest sannolikt har större inverkan på människor och miljön.
- Säkerställa att kraven på hållbarhetsrapportering för stora företag inte belastar mindre företag i deras värdekedjor.
- Senarelägga rapporteringskraven för företag som för närvarande omfattas av direktivet om företagens hållbarhetsrapportering och som måste rapportera från och med 2026 eller 2027 med två år (till och med 2028).
- Minska rapporteringsbördan i EU:s taxonomi och begränsa den till de största företagen (på samma sätt som tillämpningsområdet för direktivet om tillbörlig aktsamhet för företag i fråga om hållbarhet), samtidigt som andra storföretag kan rapportera frivilligt inom ramen för det framtida tillämpningsområdet för direktivet om företagens hållbarhetsrapportering. Detta förväntas leda till stora besparingar för mindre företag, samtidigt som företag som vill få tillgång till hållbar finansiering kan fortsätta rapportera.
- Införa frivillig rapportering om verksamheter som är delvis förenliga med taxonomin, vilket främjar en gradvis miljöomställning av verksamheter över tid, i enlighet med målet att öka omställningsfinansieringen för att hjälpa företag på deras väg mot hållbarhet.
- Införa en finansiell väsentlighetströskel för taxonomirapporteringen och minska rapporteringsmallarna med omkring 70 %.
- Förenkla de mest komplexa kriterierna i principen om att inte orsaka betydande skada för att förebygga och begränsa föroreningar kopplade till användningen och förekomsten av kemikalier som tillämpas övergripande på alla ekonomiska sektorer enligt EU:s taxonomi, som ett första steg mot en översyn och förenkling av alla sådana kriterier i principen om att inte orsaka betydande skada.
- Se över bland annat den viktigaste taxinomibaserade resultatindikatorn för banker - andelen gröna tillgångar (GAR). Från nämnaren för andelen gröna tillgångar kan banker utesluta exponeringar relaterade till företag som faller utanför det framtida tillämpningsområdet för direktivet om företagens hållbarhetsrapportering (dvs. företag med mindre än 1 000 anställda och 50 miljoner euro i omsättning).
⇑ Källor