Aktuellt. Innehåll Fritextsök Villkor
2024-11-2
Logga in
EU-fakta Artikel

Om du använder denna webb accepterar du aktuella villkor.

2024-01-13

Partierna om nytt EU-fördrag

Innehåll: Liberalerna | Socialdemokraterna | Sverigedemokraterna | Källor

Liberalerna

Publ 2023-02-13

Det verkar som om Liberalerna inte tagit ställning förslaget till ett nytt EU-fördrag.

En av dem som utformat förslaget är belagaren Guy VERHOFSTADT [1]. Han leder partigruppen Renew Europe i vilken Liberalerna och Centerpartiet ingår. Renew har tagit ställning för rapporten om ett nytt fördrag [2].

Socialdemokraterna

Publ 2023-02-13

Evin INCIR Skriftliga förklaringar i EU-parlamentet om Europaparlamentets förslag till ändringar av fördragen (A9-0337/2023 - Guy Verhofstadt, Sven Simon, Gabriele Bischoff, Daniel Freund, Helmut Scholz) 22-11-2023

Vi svenska socialdemokrater i Europaparlamentet valde att rösta nej till parlamentets betänkande om ändringar i fördragen. Europa befinner sig i ett oroligt omvärldsläge och EU har visat prov på flexibilitet och handlingskraft inom ramen för nuvarande fördrag. Vi anser inte att EU:s fördrag bör öppnas upp och förhandlas om i detta läge. Om EU:s grundfördrag skulle öppnas upp anser vi inte att det bör ske på det sätt som parlamentet föreslagit. Förslagen är alldeles för långtgående. Därför har vi markerat mot den absoluta majoriteten av förslagen även i enskilda omröstningar. Skulle en fördragsförändring hamna på bordet är vi socialdemokrater öppna för att stärka artikel 7-förfarandet om att värna rättsstatens principer, att övergå till majoritetsomröstning i vissa utrikesfrågor för att stärka EU:s röst i världen och att tillföra ett socialt protokoll till fördragen, så att sociala och fackliga rättigheter värnas. I övrigt tycker vi att det är viktigt att EU står upp för grundläggande rättigheter, inte minst rätten till fri och säker abort. Denna linje har vi gett uttryck för i enskilda omröstningar, men den ska inte tolkas som ett oreserverat stöd för de skrivningar som föreslagits av parlamentet.

Sverigedemokraterna

Publ 2023-02-13

SD vill utreda EU-medlemskap och ändra fördragen. I "Principer för EU-politik" som Sverigedemokraterna antog vid möte i Västerås i fredags framgår att partiet vill se en omfattande och oberoende utvärdering av Sveriges EU-medlemskap. Vidare föreslås att EU:s uppgifter och makt ska minskas väsentligt och att fler EU-beslut som länderna i dag tar med kvalificerad majoritet istället ska tas med krav på enhällighet. Dessa förändringar kräver en omförhandling av EU:s fördrag där alla länder har vetorätt.

Partiet vill vidare att Sverige ska stämma EU inför EU-domstolen varje gång som riksdagen anser att nya förslag bryter mot subsidiaritetsprincipen, det vill säga att beslut ska tas så nära medborgarna som möjligt. Man vill även ha folkomröstningar innan riksdagen tar ett beslut "om att flytta ytterligare maktbefogenheter från nationell till EU-nivå". Sverigedemokraterna vill också begränsa EU:s budget så att den inte ökar mer än inflationen.

SD ingår i partigrupen ECR som har uttalat sig skarpt emot rapporten.[3]

Källor

Publ 2023-02-13

EU-fakta
Adm: Hans Iwan Bratt, hibratt@gmail.se | 241012